سیم بندی ترانسمیتر دو سیمه، سه سیمه و چهار سیمه 4-20 میلی آمپر
ترانسمیترها در گوناگونی زیادی از سیگنال خروجی موجود هستند. خروجی سیگنال آنالوگ 4-20 میلی آمپر تاکنون در کاربردهای صنعتی مورد استفاده ترین آنها بوده است. انتخاب های متفاوتی برای سیم کشی فیزیکی 4-20 میلی آمپر وجود دارند. این یادداشت راهنما به طور خلاصه به آنها می پردازد.
ترانسمیترهای صنعتی برای پایش بسیاری از پارامترها در دسترس هستند که شامل فشار، درجه حرارت و جریان سیال و … هستند. آشکارسازهای (detectors) گازی خروجی 4-20 میلی آمپر ارائه می کنند، که در اینجا 4 میلی آمپر معادل قرائت صفر و 20 میلی آمپر بیانگر قرائت مقیاس کامل رنج مدرج شده است.
سیگنال به پنل کنترل که دور از محل سنجش قرار گرفته است ارسال می شود. پنل کنترل از این سیگنال استفاده می کند و اقدامات لازم را از طریق فعال کردن رله ها، کنتاکتورها و … انجام می دهد. مانند هشدارهای بصری و آژیر کشیدن یا قطع کردن بخشی از تجهیز یا حتی یا خاموش کردن کل کارگاه یا کارخانه.
ترانسمیترها عموما به تغذیه 24 ولت نیاز دارند. این تغذیه می تواند در محل نصب ترانسمیتر تامین شود یا مستقیما از پنل کنترل مربوطه گرفته شود.
ویدئوی سیم بندی ترانسمیتر دو سیمه، سه سیمه و چهار سیمه
در زمینه سیم بندی ترانسمیتر یک ویدئوی زبان انگلیسی داریم که در موسسه موتور درایو ترجمه و به صورت حرفه ای ویرایش و زیر نویس شده است. (مدت زمان ویدئو 4:20 دقیقه و حجم آن در کیفیت ۴۸۰P تقریبا 9.5 مگابایت می باشد) این ویدئوی جذاب را از دست ندهید.
سیم کشی ترانسمیتر 4-20 میلی آمپر
انواع مختلفی از سیم کشی برای ترانسمیتر وجود دارد. طراحی پنل کنترل مربوطه تعیین می کند که بایستی از کدام انتخاب استفاده کرد.
انواع سیم بندی ترانسمیتر:
- ترانسمیتر منبع جریان، غیر ایزوله (سه سیمه)
- ترانسمیتر حسگر جریان، غیر ایزوله (سه سیمه)
- کاملا ایزوله شده (چهار سیمه)
- ترانسمیترهای دو سیمه لوپ پاور ( loop powered)
اغلب ترانسمیترهای مدرن می توانند در قالب حسگر جریان یا منبع جریان سیم کشی شوند. انتخاب آن اغلب بوسیله استفاده از ترمینالهای مشخص یا موقعیت لینک درون ترانسمیتر تعیین می شود. با این حال برخی از ترانسمیترها ممکن است بر پیکربندی حسگر یا منبع محدود شده باشند. راهنمای استفاده ترانسمیتر را برای بررسی امکان اتصال بررسی کنید. هنگامی که ترانسمیترها بر پیکربندی منبع جریان متابعت می کند که سیستم کنترل یک حسگر جریان خواهد بود و برعکس. بنابراین خیلی مهم است که تعیین شود آیا ترانسمیتر یا سیستم کنترل باید بر چه پیکربندی سیم کشی شود.
در این مقاله ما فرض را بر این می گیریم که ترانسمیتر و پنل کنترل دور از محل اندازه گیری نیاز به تغذیه 24Vdc دارند.
ترانسمیتر منبع جریان، غیر ایزوله (سه سیمه)
این متداول ترین پیکربندی در ترانسمیترهای مدرن 4-20 میلی آمپر است.
پنل کنترل و ترانسمیتر می توانند از خط تغذیه 24V و 0V یکسان استفاده کنند. سیگنال 4-20 میلی آمپر از طریق خط 24Vdc و خط سیگنال به کنترل کننده جریان می یابد.
مزایا:
- فقط سه رشته سیم برای ترانسمیتر نیاز داریم
- یک منبع تغذیه می تواند هم برای ترانسمیتر و هم کنترل پنل استفاده شود
معایب:
- هرگونه تداخل برقی ممکن است به صورت یک سیگنال آنالوگ در مسیر خط منتقل شود که ممکن است باعث ایجاد یک آلارم جعلی در پنل کنترل شود.
ترانسمیتر حسگر جریان، غیر ایزوله (سه سیمه)
ترانسمیتر و کنترل پنل می تواند از یک خط 0 ولت و 24 ولت مشترک استفاده کنند. سیگنال 4-20mA از طریق خط 0 V DC و خط سیگنال به سمت کنترلر می رود.
مزایا:
- فقط سه رشته سیم برای ترانسمیتر نیاز داریم.
- برای ترانسمیتر و پنل کنترل می توانیم از یک منبع تغذیه مشترک استفاده کنیم.
معایب:
- هرگونه تداخل برقی ممکن است به صورت یک سیگنال آنالوگ در مسیر خط منتقل شود که ممکن است باعث ایجاد یک آلارم جعلی در پنل کنترل شود.
ترانسمیتر کاملا ایزوله شده
ترانسمیتر وکنترل پنل از منابع تغذیه جداگانه استفاده می کنند. سیگنال 4-20 mA از دو مسیر مختلف بین ترانسمیتر و کنترل پنل جریان می یابد. فرض بر این است که توان راه اندازی حلقه ی 4-20 mA از کنترل پنل گرفته شده است.
مزایا:
- تداخلات الکتریکی از خط تامین ولتاژ به خط سیگنال 4-20mA منتقل نمی شود و احتمال دریافت سیگنال های جعلی در کنترل پنل کاهش می یابد..
معایب:
- برای هر ترانسمیتر نیاز به یک رشته سیم اضافی داریم.
- برای ترانسمیتر و کنترل پنل به نیاز به منابع تغذیه جداگانه داریم.
ترانسمیتر دو سیمه لوپ پاور (loop powered)
این پیکربندی توان و سیگنال 4-20mA را از طریق اتصال یک حلقه دو سیمه بین ترانسمیتر و کنترل پنل تامین می کند. همه ی ترانسمیتر ها را نمی توان به این صورت سیم بندی کرد. ترانسمیتر ها باید از قبل برای این نوع سیم بندی طراحی شده باشند.
مزایا:
- مصرف برق پایین
- فقط دو رشته سیم برای اتصال ترانسمیتر مورد نیاز است
معایب:
- سیگنال های خطای گسسته ی ترانسمیتر در 0mA نمی توانند انتقال پیدا کنند زیرا این پیکربندی در شرایط خطا کمی جریان می کشد.این پیکربندی برای کنترل پنل هایی که نیازمند سیگنال 0mA در شرایط خطا هستند مناسب نمی باشد.
سیگنالینگ وضعیت زیر 4mA به دلیل کاهش محدوده قرائت mA بین خطا و صفر ، محدود می شود. برای ترانسمیتر های پر مصرف مناسب نیست. برای مثال:دتکتورگاز کاتالیستی،دتکتور گاز مادون قرمز که از المنت گرمایی نوری استفاده می کنند.
چقدر خوبه که شماها هستید افرادی علاقمند و دلسوز به صنعت کشور من بعنوات یک ایرانی به خود میبالم که متخصصین خوبی چون شما را داریم زندا باشید و پاینده
سلام کاوه عزیز
متشکرم از لطفی که به بنده دارید. خدا شما را حفظ کند. با وجود تمام سختی ها ما تصمیم گرفته ایم اینجا بمانیم. خوشحالم که این مقاله مورد توجه شما قرار گرفته است.